Govornici / Esplanade / Svibanj 2017.

John Gašparac

Predsjednik Uprave PwC Hrvatska 

TRENDOVI KOJI OBLIKUJU FMCG/RETAIL tržište 

John Gašparac je predsjednik Uprave PwC Hrvatska. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u EY 1988. u Vancouveru u Kanadi. Pridružio se 1997. Price Waterhouseu, tvrtki koja je u tom trenutku započela s radom u Hrvatskoj, postavši PwC 1998. Tijekom godina bio je odgovoran za portfelj klijenata koji uključuje neke od najuglednijih tvrtki na hrvatskom, ali i ostalim tržištima regije.

U razdoblju od 2004. do 2007. godine, bio je izaslan u moskovski ured PwC-a kao redovni član GACS (Global Accounting Consulting Services – globalne usluge računovodstvenog savjetovanja), specijaliziran za Međunarodne standarde financijskog izvještavanja, stječući opsežno međunarodno iskustvo u radu s velikim portfeljem tvrtki na ruskom tržištu. U srpnju 2007. godine, John je promaknut u partnera, a kasnije je postao voditelj usluga revizije i računovodstvenog poslovanja za hrvatski ured PwC-a.

Tijekom svoje bogate karijere u PwC Hrvatskoj, radio je za neke od najuspješnijih organizacija u Hrvatskoj, uključujući Atlantic Grupu, Adris grupu, Hrvatski Telekom, Lukšić grupu, Ericsson Nikola Tesla, Plivu, Končar, Crodux, Hrvatski Nogometni Savez i Molson Coors (Zagrebačka pivovara).

John je diplomirao trgovinu na Sveučilištu British Columbia u Vancouveru u Kanadi, a član je i Kanadskog instituta ovlaštenih računovođa. Uz profesionalne interese, već dugi niz godina podržava i aktivno sudjeluje u aktivnostima društveno-odgovornog poslovanja PwC Hrvatska, a posebno je angažiran u aktivnostima koje promiču rodnu jednakost i različitost.

O temi: Poduzeća neprestano čekaju ‘sljedeću veliku stvar’ jer vjeruju da se određeni tehnološki trend neće ‘uhvatiti’ ili da neće imati većih utjecaja na njihov sektor još duži niz godina. No danas se destabilizacija događa sve brže i u većem opsegu nego ikada prije. Inovacije su kroz povijest išle u korist inovatora. U tom su smislu tehnološke inovacije izvorni megatrend. Sveprisutnost tehnologije u kombinaciji s povećanom pristupačnošću, dosegom, dubinom i utjecajem ubrzat će usvajanje osam ključnih tehnologija: 1) Umjetna inteligencija; 2) Digitalno proširena stvarnost; 3) Blockchain; 4) Bespilotne letjelice; 5) Internet stvari; 6) Roboti; 7) Virtualna stvarnost; 8) 3D ispis. Navedene tehnologije neće u istoj mjeri imati utjecaj na pojedine sektore, no ovaj popis sadrži tehnologije koje će u nadolazećim godinama imati najveći utjecaj na različite industrije i na globalnoj razini. U ovom ćemo se predavanju skoncentrirati na FCMG/RETAIL industriju!

Kristian Anić Kaliger

Client Manager, NIELSEN

RAZUMIJEVANJE PRODAJE: Što i zašto potrošači kupuju

Kristian Anić-Kaliger zaposlen je u Nielsen Croatia na poziciji Client Managera. U portfelju klijenata s kojima svakodnevno surađuje nalaze se brojni domaći i strani proizvođači. Među njima su neki od najvećih proizvođača duhanskih proizvoda, kao i proizvođači i distributeri alkoholnih pića i kave. Ima izuzetno veliko iskustvo u savjetovanju klijenata u unapređenju asortimana, upravljanju strategijama za rast, kao i razvoju nastupa na lokalnim tržištima. Diplomirao je na Zagrebačkoj Školi Ekonomije i Managementa, a radno iskustvo prije Nielsena usavršavao je u odjelu brand managementa kod jednog od najvećih distributera u Hrvatskoj.

O temi: Uspjeh na tržištu zahtijeva mnogo više energije nego ikad prije. Konkurencija je žestoka, novi proizvodi doživljavaju hiperprodukciju i cjenovno su sve povoljniji… No, inovatori moraju biti ‘čarobnjaci’ i učiniti sve da pažnju kupaca usmjere upravo na njihove proizvode. Do toga je dug put popločan dubokom analitikom… Da bi marketing bio efektan, vaša poruka mora doći do ljudi, zadržati njihovu pozornost te ih inspirirati na kupovinu. U pitanju su tri važne stvari: doseg, odjek i reakcija…

Marian Šefčovič

Generalni direktor društva RADENSKA

FILOZOFIJA RASTA: Konsolidacija, jačanje, internacionalizacija 

Marian je u Kofoli karijeru započeo 1999. godine, a nakon dvije godine imenovan je direktorom prodaje u Kofoli Slovakia. Godine 2011., nakon spajanja dvaju vodstava, češkog i slovačkog u čehoslovačko, prelazi na poziciju direktora prodaje za cijelu regiju. Bio je član pregovaračkog tima za akviziciju Radenske te je nakon njezina preuzimanja imenovan generalnim direktorom društva Radenska, jedne od vodećih europskih proizvođača i distributera bezalkoholnih pića.

O temi:  Tvrtka Radenska, jedan od vodećih europskih proizvođača i distributera bezalkoholnih pića, otkupila je početkom prošle godine od tvrtke Badel 1862 pravo na brendove Nara, Inka, Voćko.. Krajem 2016. uspješno je finalizirala i akviziciju Studenca te preuzela 100-postotni udjel u tvrtki. Tako je bogatom portfelju Radenske i službeno pridružena i prirodna mineralna voda Studenac, prirodna izvorska voda Studena te sirupi Lero. Ova preuzimanja dodatno učvršćuju položaj, kako Radenske, tako i čitave grupacije Kofola ČeskoSlovensko u jadranskoj regiji. Tvrtka Kofola je poznata po pozitivnom odnosu prema lokalnim brendovima i lokalnoj kulturi, te je udahnula novi život mnogim brendovima u navedenim zemljama…

Igor Ohlhofer

Direktor informatike lanca trgovina Emmezeta 

BREND, ZARADA, RAST: Skriva li se u vašim podacima ekstra profit?  

Proteklih više od 25 godina Igor se bavi poslovnom informatikom s naglaskom na poslovne procese i doprinos informatike cjelokupnom poslovnom rezultatu – bilo kao komponenta koja uopće omogućuje proces ili pak kao komponenta koja ga ubrzava, optimizira i kontrolira.

U bogatom poslovnom iskustvu, između ostaloga, bio je direktor informatike regionalno poznatih maloprodajnih lanaca kao što su Magma d.d. (jedan od najvećih hrvatskih prodajnih lanaca neprehrambenom robom koji je sa svojih preko 140 poslovnica poslovao u šest zemalja i dva kontinenta), Narodnih novina d.d. (tvrtke u državnom vlasništvu koja osim trgovine pruža i javne servise elektroničkog oglasnika javne nabave i izdavanja Službenog lista RH).

Trenutno je direktor informatike poznatog lanca trgovina Emmezeta – sastavnice CONFORAME koja je ujedno drugi najveći maloprodajni lanac trgovina namještaja i artikala za uređenje doma na svijetu, a u vlasništvu Grupe Steinhoff International.

O temi: Različite kompanije imaju različite misije i ciljeve svog poslovanja, ali za ostvarenje bilo koje misije nužne su kvalitetne odluke temeljene na podacima. Okruženje u kojem se nalazimo prepuno je podataka, a nama, glavnim pokretačima poslovanja, sve teže i teže je snalaziti se u tim podacima i analizirati ih. Jedan od glavnih razloga je taj što tehnologiju koja nam je dostupna ne iskorištavamo na razini na kojoj bismo trebali. Pripremamo izvještaje, povlačimo podatke, čistimo ih, radimo posao koji netko može odraditi za nas i ne ostaje nam vremena za analizu poslovanja i donošenje kvalitetnih odluka.

Poslovna analitika se koristiti za otkrivanje i analizu podataka unutar svih dijelova poslovanja jedne kompanije: prodaje, nabave, financija, proizvodnje, marketinga itd. Iskustvo pokazuje da korisnici u posljednjih nekoliko godina preferiraju koncept “data-to-the-users”. Koncept se odnosi na uvođenje “self-service” BI rješenja od kojih organizacije imaju dvostruke koristi: poslovni korisnici su samostalni u procesu dobavljanja i analize podataka i samim time fleksibilniji i agilniji na tržištu, a IT odjeli su rasterećeni poslova pripreme, čišćenja i slanja izvještaja te se mogu orijentirati na održavanje infrastrukture ili razvoj. Vrlo zastupljen segment u kojem su u posljednje vrijeme radili i najznačajnije implementacije poslovne analitike su u poduzeća koja se bave distribucijom/veleprodajom i maloprodajnim poslovanjem…

Trpimir Kvesić

Direktor tvrtke INSKY SOLUTIONS

RETAILinSKY: Povećajte brzinu i razmjere prodaje

Trpimir Kvesić je direktor razvoja poslovnih rješenja s iskustvom u CRM sustavima Microsofta, Siebela, SAP-a, ali i u nekim drugim manjim sustavima iz „vlastitog“ razvoja. Dodiplomski studij na Elektrotehničkom fakultetu, magistrirao na MBA, Sveučilišta u Zagrebu, sa završnom temom: “Važnost i poslovna opravdanost CRM implementacija u hrvatskim financijskim institucijama”, empirijskim istraživanjem koje izravno doprinosi razvoju CRM-a u Hrvatskoj. Trenutno vodi visoko motivirani tim super talentiranih CRM stručnjaka u tvrtki InSky Solutions.

Idejni kreator i voditelj tima zaduženog za razvoj nagrađivanih poslovnih rješenja: Program vjernosti, Kontaktni centar, , Upravljanje projektima, Upravljanje prodajom, Upravljanje događajima, Geomarketing i geolokacija, Mobilni CRM, Procjena nekretnina, Upravljanje proizvodnjom itd. koji ima za krajnji cilj stvaranje uspješne poslovne organizacije u kojima su procesi prodaje, marketinga i korisničke podrške u potpunosti automatizirani. Rezultat su globalni uspjesi: nagrada Microsoft Midmarket Solution Provider of the year 2014 te finalista Application Development of the year 2015.

O temi: Produktivnost prodaje je u današnje vrijeme glavni pokretač za ostvarenje prodajnih ciljeva. Organizacije ulažu sve više i više u učinkovitost prodajne ekipe, organizaciju i smanjenje administrativnog rada, planiranje i praćenje rada. Prodajna produktivnost pak često je i marketinška odgovornost, međutim marketing u svoje top prioritete ne uključuje prodajnu produktivnost i projekte koji ju potiču. S druge strane samo mjerenje može biti skuplje od ostvarene produktivnosti ukoliko nije u startu integrirano u organizaciju, procese i samo tehnološko rješenje. Većina organizacija definira produktivnost samo kao učinkovitost, ne uzimaju u obzir prednosti koje učinkovitost može donijeti. U prosjeku organizacije ulažu gotovo $20.000 po prodajnom predstavniku za povećanje produktivnosti prodaje, uključujući softverske alate, treninge i slično, često ne uzimajući u obzir najveće mogućnosti za poboljšanje produktivnosti. Kroz predavanje ćemo saznati kako steći jedinstveni uvid u sve aktivnosti prodajnog osoblja na svim prodajnim mjestima, saznat ćemo kako poboljšati horizontalnu i vertikalnu komunikaciju unutar prodajnih timova i zašto CRM nije više samo reaktivno korištenje skupljenih podataka. Čut ćemo i kako se velike količine podataka mogu analizirati u realnom vremenu te kako se prediktivni alati uče na već skupljenim uzorcima te se prilagođavaju…

Dario Cvitešić

Business development manager, INSKY SOLUTIONS

RETAILinSKY: Povećajte brzinu i razmjere prodaje!  

Business development manager s dugogodišnjim iskustvom u bankarskom sektoru na poslovima prodaje i retencije, CRM-a, upravljanja kampanjama te razvoju alternativnih kanala prodaje s naglaskom na digitalno bankarstvo. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer marketing. Trenutno je odgovoran za izgradnju poslovnih odnosa s postojećim i potencijalnim korisnicima te vođenje više aktivnih projekata u ulozi poslovnog konzultanta i voditelja razvoja poslovanja.

O temi: Produktivnost prodaje je u današnje vrijeme glavni pokretač za ostvarenje prodajnih ciljeva. Organizacije ulažu sve više i više u učinkovitost prodajne ekipe, organizaciju i smanjenje administrativnog rada, planiranje i praćenje rada. Prodajna produktivnost pak često je i marketinška odgovornost, međutim marketing u svoje top prioritete ne uključuje prodajnu produktivnost i projekte koji ju potiču. S druge strane samo mjerenje može biti skuplje od ostvarene produktivnosti ukoliko nije u startu integrirano u organizaciju, procese i samo tehnološko rješenje. Većina organizacija definira produktivnost samo kao učinkovitost, ne uzimaju u obzir prednosti koje učinkovitost može donijeti. U prosjeku organizacije ulažu gotovo $20.000 po prodajnom predstavniku za povećanje produktivnosti prodaje, uključujući softverske alate, treninge i slično, često ne uzimajući u obzir najveće mogućnosti za poboljšanje produktivnosti. Kroz predavanje ćemo saznati kako steći jedinstveni uvid u sve aktivnosti prodajnog osoblja na svim prodajnim mjestima, saznat ćemo kako poboljšati horizontalnu i vertikalnu komunikaciju unutar prodajnih timova i zašto CRM nije više samo reaktivno korištenje skupljenih podataka. Čut ćemo i kako se velike količine podataka mogu analizirati u realnom vremenu te kako se prediktivni alati uče na već skupljenim uzorcima te se prilagođavaj

Irena Weber

Direktorica marketinga, MICROSOFT 

(R)EVOLUCIJA MARKETINGA:  Model generiranja marketinških leadova 

Irena Weber je marketinški stručnjak s više od 15 godina iskustva na različitim pozicijama na regionalnoj i državnoj razini. Irena je direktorica marketinga za Microsoft Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. U kompaniju je došla iz IBM-a gdje je radila na raznim pozicijama u marketingu i prodaji – od Country Marketing i Communication Leadera za IBM Hrvatska do regionalnih funkcija u marketingu (vođenje marketinga malog i srednjeg poduzetništva te poduzeća i industrije za srednju i istočnu Europu) te do pozicije razvoja poslovanja za mala i srednja poduzeća širom regije. Irena živi u Zagrebu, udana je i ima dvoje djece te se aktivno bavi sportom, pogotovo trčanjem.

O temi: Modern marketing . Engage customers. Build pipeline. Demonstrate Impact.

Ivo Novak

Director of Digital Marketing Services, DEGORDIAN

‘KAMPANJA’ JE MRTVA: E-commerce digitalni marketing s ROI-em

Ivo Novak je direktor odjela vezanih uz digitalni marketing u Degordianu, jednoj od većih regionalnih digitalnih agencija. Stekao je veliko iskustvo u digitalnom marketingu radeći na projektima digitalnog oglašavanja i strategijama za više od 150 klijenata iz regije i inozemstva te iz različitih industrija. Područja interesa su mu strategija digitalnog marketinga, digitalno oglašavanje, mobile marketing te web analitika kao i razvoj timova, procesa i agencijskih usluga vezanih uz digitalni marketing.

O temi: Još uvijek dosta domaćih web-trgovaca digitalnom marketingu pristupa kao offline marketingu gdje je digital jedan od kanala na kojemu treba iskomunicirati neku poruku/akciju. U ovom predavanju naglasak ćemo staviti na važnost kvalitetnog kontinuiranog, cjelogodišnjeg pristupa digitalnom marketingu u e-commerceu. Čut ćemo kako koristiti sve elemente digitalnog marketinga (oglašavanje, društvene mreže, e-mail marketing, web analitika…) u kombinaciji s podacima koje nam daju korisnici, te kako smisleno evaluirati uspješnost tih aktivnosti da bismo povećali prodaju u web-trgovini.

Božidar Bajsič

Direktor operacija, EDITEL Adria d.o.o.

EDI RJEŠENJA: Pametno upravljanje lancem opskrbe

Božidar Bajsič, direktor operacija u tvrtki Editel Adria ima više od 17 godina iskustva s poslovima vezanim za B2B automatizaciju EDI rješenja i servisa u Adriatic regiji.

Elektronička razmjena podataka, poznata i kao EDI (Electronic Data Interchange), sinonim je za optimizirani postupak u lancu nabave već gotovo tri desetljeća. Danas je EDI ključna tehnologija za optimizaciju postupaka poduzeća s dugoročnom perspektivom, neovisno o tome radi li se o uporabi u cijelom poduzeću, među industrijama ili preko granica.

Božidar ima bogato znanje na području EDI automatizacija u lancu nabave i logistike te je dao veliki doprinos najboljim praksama na tom polju u regiji. Njegova je specijalizacija poslovni razvoj B2B automatizacije s EDI reinženjeringom poslovnih procesa, prodaja rješenja vezanih za projekt management, e-Commerce, IT tehnologije, trade i logistiku.

Bogato radno iskustvo stjecao je u sljedećim tvrtkama: Tvornica automobila Maribor, Univerzitetni klinički centar Maribor, IBM Slovenija, Atnet. Bio je suosnivač i direktor prodaje i marketinga Panteon Groupa, direktor razvoja poslovanja u regiji Adriatic tvrtke EDITEL Austria te osnivač i direktor konzultantske firme Ideacta. Trenutno je na poziciji direktora operacija tvrtki EDITEL Adria.

O temi: Industrija robe široke potrošnje, također poznata i kao FMCG industrija, jedna je od onih s najvišom zaradom. Obuhvaća sve proizvode koji su potrebni potrošačima svakoga dana. Poduzeća uključena u ovu industriju jamče prijevoz velikih količina robe u kratkom vremenskom razdoblju. To se zapravo odnosi na kratke intervale narudžbe i kratko vrijeme za isporuku, što predstavlja veliki logistički izazov. Skladišta je potrebno pažljivo voditi kako bi se rješavale ponovljene narudžbe na što učinkovitiji način. Robu se mora pratiti u svakom trenutku. Za to se svi uključeni partneri oslanjaju na vlastite ERP sustave, koji su međusobno povezani putem EDI-ja (elektroničke razmjena podataka). FMCG industrija oslanja se na EDI već više od 25 godina kako bi se ispunili svi navedeni izazovi, s krajnjim ciljem brze i pouzdane isporuke robe svih vrsta. Prema međunarodnim ispitivanjima, automatizirani postupak nabave robe koji podržava EDI može uštedjeti do 51 euro po ciklusu narudžbe. Vidjet ćemo kako ostvariti tu uštedu…

Dejan Donev

Direktor tima za digitalnu transformaciju, Erste banka

DIGITALNI NOVČANIK: Brzina, jednostavnost i sigurnost

Direktor tima za digitalnu transformaciju u Erste banci Dejan Donev, s bogatim dugogodišnjim iskustvom u bankarstvu, diplomirao je ekonomiju i poslovnu administraciju na Sveučilištu Graceland u SAD-u te potom i magistrirao ekonomiju, smjer financije, na Sveučilištu Houston u Houstonu, SAD. U Erste banku dolazi 2005. godine kao zamjenik direktora Odjela za kvalitativna istraživanja, da bi početkom 2009. godine preuzeo poziciju direktora Sektora upravljanja rizicima. Vodeću poziciju u novoosnovanom timu za digitalnu transformaciju u Erste banci preuzima početkom 2017. s ciljem razvoja novih digitalnih proizvoda i usluga počevši od ideje i prototipa pa sve do proizvoda spremnog za implementaciju.

O temi: Elektronička plaćanja – plaćanja karticama i internetske transakcije, već su značajno unaprijedila proces plaćanja, jer predstavljaju jednostavnu zamjenu za gotovinu. Ona pružaju veću vrijednost svim sudionicima platnog tržišta, zato što su transparentna i može ih se lako pratiti, čime predstavljaju najbolji način za suzbijanje sive ekonomije i smanjenja neovlaštenih aktivnosti često povezanih s gotovinom. Postoje i druge prednosti poput brzine plaćanja, jednostavnosti i sigurnosti korištenja. Digitalno plaćanje omogućuje provedbu transakcija s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme i s uređaja koji korisnik preferira. U doba umreženih uređaja, trgovci mogu ostvariti promet na svim platformama te primiti uplate u stvarnom i digitalnom svijetu. Glavna prednost digitalnih plaćanja je u tome što ispunjavaju stvarne potrebe korisnika uključenih u platni ekosistem, uz istovremeno pružanje dodatne vrijednosti iskustva kupovine, što nije bilo moguće u pred-digitalno doba…

Dragan Munjiza

Osnivač tvrtke Jakov Viktor d.o.o. 

KUPCI SU SVUDA OKO NAS: Alternativni kanali prodaje   

Dragan Munjiza rođen je 1966. godine u Zagrebu. Osnivač je tvrtke Jakov Viktor d.o.o. koja savjetuje kompanije iz različitih industrija (distribucija FMCG-ja, veleprodaja pića, IT industrija, izdavaštvo,  građevinarstvo, turističke agencije, prozvodnja robe za kućanstva i hotelsku industriju).

Munjiza je 11 godina radio u Atlantic Grupi gdje je obnašao funkcije podpredsjednika za prodaju i distribuciju i člana nadzornoga odbora Montane d.o.o. Nakon toga jedan mandat (2002.-2007.) je bio predsjednik Uprave Konzuma d.d. i potpredsjednik Nadzornog odbora Bjelovarske industrije mesa, koji su u sastavu Agrokora.

O temi: Osim u tradicionalnoj trgovini, a u doba kad su kupci ‘uvijek i svugdje’, proizvode i usluge treba učiniti dostupnima na svim mjestima. Na koje sve načine možemo unaprijediti prodaju koristeći različite, netradicionalne kanale i koristimo li dovoljno opcije koje nam pružaju samoposlužni (vending) aparati, različiti koncepti poput Pop-up i sezonskih trgovina… koliko su za prodaju zanimljiva trajektna pristaništa, kampovi, benzinske postaje… Je li maloprodaja u dovoljnoj mjeri povezana s HoReCa kanalom i na koji način kupce iz jednoga kanala uputiti da koristi i druge…

Kamilo Antolović

Direktor K&K Promotion i predsjednik Direktorija OmnisGroupe

KOMUNIKACIJSKE TEHNIKE: Govor tijela u prodaji 

Kamilo Antolović završio je marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Ima preko 25 godina iskustva na različitim poduzetničkim, menadžerskim i marketinškim poslovima u Hrvatskoj i regiji. Obavljao je različite poslove u RO Mega od 1981-1991. Utemeljitelj je i direktor agencije K&K PROMOTION od 1993. te od 2002. predsjednik Direktorija OmnisGroupe. Bio je predavač u Trgovačkoj školi u Zagrebu te je viši predavač na Visokoj školi AGORA. Sada je viši predavač na Visokoj školi ALGEBRA-digitalni marketing.

Kao član ili voditelj tima sudjelovao je u više tisuća projekata i kampanja na domaćem i regionalnom tržištu. Objavio je pet knjige iz područja prodaje i oglašavanja te je objavio te više stotina komentara i stručnih članaka u nizu medija te redovito piše blog (www.poslovni-savjetnik.com). Sudjelovao je u nizu priprema zakona i kodeksa iz područja tržišnog komuniciranja. Predavao je na više stotina edukativnih programa iz područja prodaje, pregovaranja i marketinga za gotovo sva vodeća hrvatska i regionalna poduzeća s preko nekoliko tisuća sudionika gdje je redovito biran za najboljeg predavača (Moć uvjeravanja, Superprodavač, Branding BiH, Dani poslovne edukacije; CROMA-EduCare, BDM Club…).

Obnašao je funkciju predsjednika HURA-e i predsjednika Organizacijskog odbora PRIME-a, zamjenika direktora FESTO-a i predsjednika Suda časti HURA-e te člana Žirija Festivala BiH, Superbrands Hrvatska i drugih. Prvi je stalni sudski vještak za oglašavanje i tržišne komunikacije u Republici Hrvatskoj te član Suda časti HURA-e.

O temi: Vjerojatno ni jedna tema, osim onih biblijskih, nije predmetom tolikog interesa kao govor tijela. Obuhvatna publicistika, mnogobrojna istraživanja te raznorodni programi obrazovanja samo su dio tretmana ovog svakodnevnog i neiscrpnog područja. Stoljećima se govor tijela promatra s raznih stajališta; antropoloških, kulturoloških, socioloških, psiholoških… Na žalost, nije se daleko odmaklo u vladanju ovom važnom sastavnicom društvenog komuniciranja jer ‘znanje je u nama, vještina je izvan nas – znanje bez vještine ne znači ništa’. Bez obzira na velik interes, bez obzira koliko je o govoru tijela rečeno i napisano, ipak smo svakodnevno svjedoci govora tijela koji je nerazumljiv, tajanstven i često kontradiktoran. Nije samo riječ o poslovnim procesima ili prodajnoj aktivnosti, već i o našoj svakodnevici u kojoj govor tijela, bili toga svjesni ili ne, utječe na to kako nas drugi doživljavaju. Neverbalna komunikacija, kao sastavnica društvenog i tržišnog komuniciranja, neizostavan je skup poruka koje odašiljemo i koji u mnogočemu određuje našu osobnost i reputaciju…

Zvonimir Brekalo

Glavni direktor Strateškog poslovnog područja Pića, Atlantic Grupa

PROIZVOD KOJI NUDI VIŠE: Ambalaža – važan kanal komunikacije

Zvonimir Brekalo je razvoj karijere u Atlanticu započeo 2000. godine, kada je bio odgovoran za razvoj distribucije Johnson&Johnson asortimana na hrvatskom tržištu. Godine 2001. je postao direktor centralne službe Ataca, partnerskog distributera Atlantic Grupe u BiH, a 2003. član Uprave Neve, najstarijeg i vodećeg hrvatskog proizvođača kozmetičkih i higijenskih proizvoda.

Nakon akvizicija Neve 2003. i Haleka 2005. dao je ključan doprinos integraciji novih kompanija unutar Atlantic Grupe, a 2007. je imenovan potpredsjednikom Atlantic Grupe za diviziju Sportska i aktivna prehrana koja je s brendom Multipower vodeći proizvođač sportske prehrane u Europi.

Godine 2010. preuzima mjesto potpredsjednika za  diviziju Zdravlje i njega. Novom organizacijom kompanije 2012. Zvonimir Brekalo prelazi na funkciju Glavnog direktora Strateškog poslovnog područja Pića s brendovima poput Cedevite, Donata, Cockte, tržišnim liderima u svojim segmentima. Zvonimir Brekalo diplomirao je stomatologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te se usavršavao na poslovnoj školi IEDC Bled.

O temi: Poznato je da na prodaju nekog brenda utječe mnogo faktora, a jedan od njih svakako je i ambalaža proizvoda ili njegovo pakiranje. Osim zaštite proizvoda i izloženosti na policama, ambalaža ima i dodatnu vrlo važnu funkciju – ona je značajan marketinški alat kojim privlačite pažnju kupaca i utječete na odluku koji će proizvod odabrati. Također, porukama na ambalaži komuniciramo s kupcem, ali ga možemo uputiti i na daljnje istraživanje…

Daniel Hrupek

Rukovoditelj Odjela trade marketinga, HEINEKEN Hrvatska

Novo doba potrošača unutar Retail kanala s fokusom na malu trgovinu

Daniel Hrupek rukovoditelj je Odjela trade marketinga u kompaniji HEINEKEN Hrvatska. Odgovoran je za razvoj i provođenje trade marketing strategije u HoReCa i Retail kanalima prodaje. U projektima i aktivnostima na kojima radi, glavni naglasak je na novim trendovima na tržištu, segmentaciju, zahtjeve i navike potrošača odnosno kupaca te osmišljavanje i provedbu tailor made aktivnosti za kupce. Daniel je u HEINEKEN došao prije nešto više od godinu dana iz Coca-Cole. Tamo je proveo 11 godina radeći na različitim pozicijama u prodaji i marketingu. Diplomirao je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

O temi: Tijekom gospodarske krize potrošači su se, zbog manjka financijskih sredstava, okrenuli manjim trgovinama. Naime, u takvim trgovinama kupci provode manje vremena, obavljaju unaprijed planiranu kupovinu te na taj način kontroliraju ionako već smanjeni budžet za kupovinu. Kroz ovo izlaganje čut ćemo kako aktivirati male trgovine, kako se približiti kupcima te produžiti vrijeme koje oni provode trgovinama…

Martina Hrelja Gašparac

Voditelj odjela ključnih kupaca – Nestlé Adriatic 

OBJEKTI ŽUDNJE: Upravljanje asortimanom i komunikacija s kupcem

Martina  je svoju profesionalnu karijeru započela u mesnoj industriji gdje je radila u raznim odjelima – od financija do komercijalnih poslova na terenu. Kroz terenske poslove shvatila je kako želi napredovati upravo u prodaji te imati direktan kontakt s ljudima. To je bio smjer u kojem je dalje odlučila razvijati svoju karijeru.

Godine 2011. pridružuje se prodajnom timu Nestlé Adriatic, na poziciji Voditelja ključnih kupaca (Billa, Mercator, DM).  Godine 2014. preuzima poziciju Voditelja odjela ključnih kupaca te su danas njezina glavna zaduženja koordinacija rada s ključnim kupcima, izrada planova, budžetiranje, vođenje pregovora, izvještavanje Uprave.

Svakodnevne prilike za nova učenja, mnogo timskog rada te rad u izazovnom okruženju danas uvelike pridonose njezinom profesionalnom razvoju.

O temi: Učinkovito upravljanje iskustvom kupca pronalazeći zajedničke, dodirne točke, apsolutni je imperativ za retailere koji žele postići tržišni uspjeh. Jedno od neizbježnih mjerila uspjeha kad je u pitanju kvalitetna usluga svakako je merchandising – efikasno izlaganje proizvoda na mjestima kupovine. Merchandising nije individualna odgovornost merchandisera već koordinirana aktivnost prodaje, distribucije, marketinga i merchandising službe. Saznajmo kako se danas odvija komunikacija na mjestu prodaje, koji su trendovi, kakva je budućnost…

Lara Nizić

CCSD Category Manager MAGGI i THOMY HR i BIH, Nestlé Adriatic 

OBJEKTI ŽUDNJE: Upravljanje asortimanom i komunikacija s kupcem

Nakon završetka studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Lara Nizić svoju profesionalnu karijeru započinje u kompaniji Žitnjak d.d. kao samostalni komercijalist. U želi za rastom i razvojem prelazi u Tekstilpromet d.d. gdje preuzima poziciju Brand Managera za Camel Active. U 2008. godini prelazi u kompaniju Nestlé kao Brand Manager u odjelu Purine, hrana za kućne ljubimce.

U listopadu 2012. godine preuzima nove izazove te odlazi u Milano i radi na pozicijama Brand Managera za Friskies hranu za pse i kao Projekt Manager. Tijekom te dvije godine, osim usvajanja nove kulture i učenja novog jezika, radila je i na raznim inicijativama na Friskies brendu, ali i na lansiranju novog brenda na talijansko tržište.

U 2014. godini vraća se na lokalno tržište te preuzima kategoriju kulinarstva u odjelu Channel Category Sales Development. Velika organizacija omogućila joj je rad s mladim ljudima i utjecaj na njihov razvoj što smatra najvećom dodanom vrijednosti koju može dobiti.

O temi: Učinkovito upravljanje iskustvom kupca pronalazeći zajedničke, dodirne točke, apsolutni je imperativ za retailere koji žele postići tržišni uspjeh. Jedno od neizbježnih mjerila uspjeha kad je u pitanju kvalitetna usluga svakako je merchandising – efikasno izlaganje proizvoda na mjestima kupovine. Merchandising nije individualna odgovornost merchandisera već koordinirana aktivnost prodaje, distribucije, marketinga i merchandising službe. Saznajmo kako se danas odvija komunikacija na mjestu prodaje, koji su trendovi, kakva je budućnost…