Božidar Bajsič

Direktor operacija, EDITEL Adria d.o.o.

EDI RJEŠENJA: Pametno upravljanje lancem opskrbe

Božidar Bajsič, direktor operacija u tvrtki Editel Adria ima više od 17 godina iskustva s poslovima vezanim za B2B automatizaciju EDI rješenja i servisa u Adriatic regiji.

Elektronička razmjena podataka, poznata i kao EDI (Electronic Data Interchange), sinonim je za optimizirani postupak u lancu nabave već gotovo tri desetljeća. Danas je EDI ključna tehnologija za optimizaciju postupaka poduzeća s dugoročnom perspektivom, neovisno o tome radi li se o uporabi u cijelom poduzeću, među industrijama ili preko granica.

Božidar ima bogato znanje na području EDI automatizacija u lancu nabave i logistike te je dao veliki doprinos najboljim praksama na tom polju u regiji. Njegova je specijalizacija poslovni razvoj B2B automatizacije s EDI reinženjeringom poslovnih procesa, prodaja rješenja vezanih za projekt management, e-Commerce, IT tehnologije, trade i logistiku.

Bogato radno iskustvo stjecao je u sljedećim tvrtkama: Tvornica automobila Maribor, Univerzitetni klinički centar Maribor, IBM Slovenija, Atnet. Bio je suosnivač i direktor prodaje i marketinga Panteon Groupa, direktor razvoja poslovanja u regiji Adriatic tvrtke EDITEL Austria te osnivač i direktor konzultantske firme Ideacta. Trenutno je na poziciji direktora operacija tvrtki EDITEL Adria.

O temi: Industrija robe široke potrošnje, također poznata i kao FMCG industrija, jedna je od onih s najvišom zaradom. Obuhvaća sve proizvode koji su potrebni potrošačima svakoga dana. Poduzeća uključena u ovu industriju jamče prijevoz velikih količina robe u kratkom vremenskom razdoblju. To se zapravo odnosi na kratke intervale narudžbe i kratko vrijeme za isporuku, što predstavlja veliki logistički izazov. Skladišta je potrebno pažljivo voditi kako bi se rješavale ponovljene narudžbe na što učinkovitiji način. Robu se mora pratiti u svakom trenutku. Za to se svi uključeni partneri oslanjaju na vlastite ERP sustave, koji su međusobno povezani putem EDI-ja (elektroničke razmjena podataka). FMCG industrija oslanja se na EDI već više od 25 godina kako bi se ispunili svi navedeni izazovi, s krajnjim ciljem brze i pouzdane isporuke robe svih vrsta. Prema međunarodnim ispitivanjima, automatizirani postupak nabave robe koji podržava EDI može uštedjeti do 51 euro po ciklusu narudžbe. Vidjet ćemo kako ostvariti tu uštedu…