Igor Ohlhofer

Direktor informatike lanca trgovina Emmezeta 

BREND, ZARADA, RAST: Skriva li se u vašim podacima ekstra profit?  

Proteklih više od 25 godina Igor se bavi poslovnom informatikom s naglaskom na poslovne procese i doprinos informatike cjelokupnom poslovnom rezultatu – bilo kao komponenta koja uopće omogućuje proces ili pak kao komponenta koja ga ubrzava, optimizira i kontrolira.

U bogatom poslovnom iskustvu, između ostaloga, bio je direktor informatike regionalno poznatih maloprodajnih lanaca kao što su Magma d.d. (jedan od najvećih hrvatskih prodajnih lanaca neprehrambenom robom koji je sa svojih preko 140 poslovnica poslovao u šest zemalja i dva kontinenta), Narodnih novina d.d. (tvrtke u državnom vlasništvu koja osim trgovine pruža i javne servise elektroničkog oglasnika javne nabave i izdavanja Službenog lista RH).

Trenutno je direktor informatike poznatog lanca trgovina Emmezeta – sastavnice CONFORAME koja je ujedno drugi najveći maloprodajni lanac trgovina namještaja i artikala za uređenje doma na svijetu, a u vlasništvu Grupe Steinhoff International.

O temi: Različite kompanije imaju različite misije i ciljeve svog poslovanja, ali za ostvarenje bilo koje misije nužne su kvalitetne odluke temeljene na podacima. Okruženje u kojem se nalazimo prepuno je podataka, a nama, glavnim pokretačima poslovanja, sve teže i teže je snalaziti se u tim podacima i analizirati ih. Jedan od glavnih razloga je taj što tehnologiju koja nam je dostupna ne iskorištavamo na razini na kojoj bismo trebali. Pripremamo izvještaje, povlačimo podatke, čistimo ih, radimo posao koji netko može odraditi za nas i ne ostaje nam vremena za analizu poslovanja i donošenje kvalitetnih odluka.

Poslovna analitika se koristiti za otkrivanje i analizu podataka unutar svih dijelova poslovanja jedne kompanije: prodaje, nabave, financija, proizvodnje, marketinga itd. Iskustvo pokazuje da korisnici u posljednjih nekoliko godina preferiraju koncept “data-to-the-users”. Koncept se odnosi na uvođenje “self-service” BI rješenja od kojih organizacije imaju dvostruke koristi: poslovni korisnici su samostalni u procesu dobavljanja i analize podataka i samim time fleksibilniji i agilniji na tržištu, a IT odjeli su rasterećeni poslova pripreme, čišćenja i slanja izvještaja te se mogu orijentirati na održavanje infrastrukture ili razvoj. Vrlo zastupljen segment u kojem su u posljednje vrijeme radili i najznačajnije implementacije poslovne analitike su u poduzeća koja se bave distribucijom/veleprodajom i maloprodajnim poslovanjem…