John Gašparac

Predsjednik Uprave PwC Hrvatska 

TRENDOVI KOJI OBLIKUJU FMCG/RETAIL tržište 

John Gašparac je predsjednik Uprave PwC Hrvatska. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u EY 1988. u Vancouveru u Kanadi. Pridružio se 1997. Price Waterhouseu, tvrtki koja je u tom trenutku započela s radom u Hrvatskoj, postavši PwC 1998. Tijekom godina bio je odgovoran za portfelj klijenata koji uključuje neke od najuglednijih tvrtki na hrvatskom, ali i ostalim tržištima regije.

U razdoblju od 2004. do 2007. godine, bio je izaslan u moskovski ured PwC-a kao redovni član GACS (Global Accounting Consulting Services – globalne usluge računovodstvenog savjetovanja), specijaliziran za Međunarodne standarde financijskog izvještavanja, stječući opsežno međunarodno iskustvo u radu s velikim portfeljem tvrtki na ruskom tržištu. U srpnju 2007. godine, John je promaknut u partnera, a kasnije je postao voditelj usluga revizije i računovodstvenog poslovanja za hrvatski ured PwC-a.

Tijekom svoje bogate karijere u PwC Hrvatskoj, radio je za neke od najuspješnijih organizacija u Hrvatskoj, uključujući Atlantic Grupu, Adris grupu, Hrvatski Telekom, Lukšić grupu, Ericsson Nikola Tesla, Plivu, Končar, Crodux, Hrvatski Nogometni Savez i Molson Coors (Zagrebačka pivovara).

John je diplomirao trgovinu na Sveučilištu British Columbia u Vancouveru u Kanadi, a član je i Kanadskog instituta ovlaštenih računovođa. Uz profesionalne interese, već dugi niz godina podržava i aktivno sudjeluje u aktivnostima društveno-odgovornog poslovanja PwC Hrvatska, a posebno je angažiran u aktivnostima koje promiču rodnu jednakost i različitost.

O temi: Poduzeća neprestano čekaju ‘sljedeću veliku stvar’ jer vjeruju da se određeni tehnološki trend neće ‘uhvatiti’ ili da neće imati većih utjecaja na njihov sektor još duži niz godina. No danas se destabilizacija događa sve brže i u većem opsegu nego ikada prije. Inovacije su kroz povijest išle u korist inovatora. U tom su smislu tehnološke inovacije izvorni megatrend. Sveprisutnost tehnologije u kombinaciji s povećanom pristupačnošću, dosegom, dubinom i utjecajem ubrzat će usvajanje osam ključnih tehnologija: 1) Umjetna inteligencija; 2) Digitalno proširena stvarnost; 3) Blockchain; 4) Bespilotne letjelice; 5) Internet stvari; 6) Roboti; 7) Virtualna stvarnost; 8) 3D ispis. Navedene tehnologije neće u istoj mjeri imati utjecaj na pojedine sektore, no ovaj popis sadrži tehnologije koje će u nadolazećim godinama imati najveći utjecaj na različite industrije i na globalnoj razini. U ovom ćemo se predavanju skoncentrirati na FCMG/RETAIL industriju!