Kamilo Antolović

Direktor K&K Promotion i predsjednik Direktorija OmnisGroupe

KOMUNIKACIJSKE TEHNIKE: Govor tijela u prodaji 

Kamilo Antolović završio je marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Ima preko 25 godina iskustva na različitim poduzetničkim, menadžerskim i marketinškim poslovima u Hrvatskoj i regiji. Obavljao je različite poslove u RO Mega od 1981-1991. Utemeljitelj je i direktor agencije K&K PROMOTION od 1993. te od 2002. predsjednik Direktorija OmnisGroupe. Bio je predavač u Trgovačkoj školi u Zagrebu te je viši predavač na Visokoj školi AGORA. Sada je viši predavač na Visokoj školi ALGEBRA-digitalni marketing.

Kao član ili voditelj tima sudjelovao je u više tisuća projekata i kampanja na domaćem i regionalnom tržištu. Objavio je pet knjige iz područja prodaje i oglašavanja te je objavio te više stotina komentara i stručnih članaka u nizu medija te redovito piše blog (www.poslovni-savjetnik.com). Sudjelovao je u nizu priprema zakona i kodeksa iz područja tržišnog komuniciranja. Predavao je na više stotina edukativnih programa iz područja prodaje, pregovaranja i marketinga za gotovo sva vodeća hrvatska i regionalna poduzeća s preko nekoliko tisuća sudionika gdje je redovito biran za najboljeg predavača (Moć uvjeravanja, Superprodavač, Branding BiH, Dani poslovne edukacije; CROMA-EduCare, BDM Club…).

Obnašao je funkciju predsjednika HURA-e i predsjednika Organizacijskog odbora PRIME-a, zamjenika direktora FESTO-a i predsjednika Suda časti HURA-e te člana Žirija Festivala BiH, Superbrands Hrvatska i drugih. Prvi je stalni sudski vještak za oglašavanje i tržišne komunikacije u Republici Hrvatskoj te član Suda časti HURA-e.

O temi: Vjerojatno ni jedna tema, osim onih biblijskih, nije predmetom tolikog interesa kao govor tijela. Obuhvatna publicistika, mnogobrojna istraživanja te raznorodni programi obrazovanja samo su dio tretmana ovog svakodnevnog i neiscrpnog područja. Stoljećima se govor tijela promatra s raznih stajališta; antropoloških, kulturoloških, socioloških, psiholoških… Na žalost, nije se daleko odmaklo u vladanju ovom važnom sastavnicom društvenog komuniciranja jer ‘znanje je u nama, vještina je izvan nas – znanje bez vještine ne znači ništa’. Bez obzira na velik interes, bez obzira koliko je o govoru tijela rečeno i napisano, ipak smo svakodnevno svjedoci govora tijela koji je nerazumljiv, tajanstven i često kontradiktoran. Nije samo riječ o poslovnim procesima ili prodajnoj aktivnosti, već i o našoj svakodnevici u kojoj govor tijela, bili toga svjesni ili ne, utječe na to kako nas drugi doživljavaju. Neverbalna komunikacija, kao sastavnica društvenog i tržišnog komuniciranja, neizostavan je skup poruka koje odašiljemo i koji u mnogočemu određuje našu osobnost i reputaciju…