Govornici / Esplanade / Rujan 2021.

Nikola Vuković, Izvršni direktor i Partner, BCG

Nikola Vuković, Izvršni direktor i Partner, član Senior Leadership tima za CEE & SEE regiju u tvrtki Boston Consulting Group (BCG), ima preko 15 godina iskustva u upravljačkom savjetovanju vezano za strategiju, komercijalnu izvrsnost, e-trgovinu te razvoj velikih programa korporativnog restrukturiranja, s glavnim fokusom na sektor robe široke potrošnje, gdje surađuje sa CPG i Retail korporacijama.

U svojoj međunarodnoj karijeri bio je savjetnik vodećih regionalnih i globalnih tvrtki u SEE & CEE regiji, zapadnoj Europi, SAD-u i Aziji, s naglaskom na strategije rasta, komercijalnu izvrsnost i Go-To-Market transformacije, uključujući izgradnju e-commerce strategija  te postavljanje i lansiranje e-commerce businessa. Vodio je nekoliko velikih programa transformacije i restrukturiranja vodećih korporacija u srednjoj i istočnoj Europi.

Nikola je član glavnog tima BCG-a za Područje potrošačke prakse i voditelj BCG-a za CEE regiju za područje Zero Based Budgeting (ZBB) transformacija.

Završio je poslijediplomski studij iz ekonomije na London School of Economics (LSE) u Londonu. Prije toga, završio je studij međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Ljubljani te studirao međunarodno poslovanje na Sveučilištu Paris Lodron u Salzburgu u Austriji.

TEMA: IMPERATIVI USPJEHA: Pet ključnih faktora za budućnost FMCG-ja

Nikola će dati pregled i govoriti o saznanjima i zaključcima studije BCG-a napravljene u razdoblju 2010.-2019. na osnovu koje je ustanovljeno koji su to bili ključni driveri konstantnog stvaranja iznadprosječne vrijednosti i postizanja iznadprosječnog rasta u FMCG industriji, što se reflektiralo i iznadprosječnim povratima – Total Shareholders return (TSR). Na temelju ovih saznanja, dat će i prognozu za budućnost u okviru koje će dokazati zašto saznanja i iskustva iz prošlosti neće biti dovoljna za očuvanje konkurentske prednosti te zašto “formula uspjeha iz prošlosti“ neće biti dovoljna za pobjeđivanje u nadolazećem desetljeću… Govorit će o tome kako BCG vidi 5 fundamentalnih promjena (5 key seismic shifts/disruptions), koje će determinirati i (preoblikovati) FMCG sektor u narednom razdoblju te će objasniti 5 strateških imperativa na koje će se FMCG lideri morati fokusirati, intenzivno i proaktivno djelovati te odlučno investirati ako budu željeli sukreirati i pobjeđivati u nadolazećem FMCG desetljeću…

Kristijan Gregorić, partner, Valicon

Kristijan Gregorić je diplomirao i uradio specijalizaciju na Ekonomskom fakultetu Luigi Bocconi u Italiji s fokusom na marketing i međunarodno poslovanje. Nakon studija karijeru započinje u marketingu kompanije Nestlé Italia, gdje prolazi sve stepenice, od unapređivača prodaje, brand managera, do direktora marketinga, prodaje i distribucije. S Nestléom dolazi u Adriatic regiju na mjesto regionalnog direktora prodaje i marketinga. Regionalnu komercijalnu karijeru nastavlja u Adrisu, Heinekenu, Atlantic Grupi, Franck Grupi gdje uspješno pozicionira brandove i kompanije, unapređuje poslovanje i vrijednosti brendova.

Naglašava da su ga posebno veseli projekti  gdje je  aktivnoradio na izgradnji i kulture ispijanja kave i čaja, kulture piva,  te pozicioniranja brandova kao sto su Nescafe, Karlovacko pivo, Franck i mnogi drugi u Regiji.

Ovo bogato komercijalno iskustvo omogućuje mu odlično snalaženje u multikulturalnim sredinma. Iako pasionirani strateg, prije svega je motiviran i vođen rezultatima. Danas je Regional Director i Partner u Valiconu gdje je odgovoran za cjelokupno unapređenje poslovanja, jače pozicioniranje kod strateških klijenata u zemljama Adriatic regije.

Zajedno sa Sunčicom Žnidar, direktoricom istraživanja, u tvrtki Valicon, govorit će na temuPOTROŠAČ DANAS: Digital vs Physical!

Sunčica Žnidar, direktorica istraživanja, Valicon

Sunčica Žnidar ima više od 21 godine radnog iskustva u istraživanju tržišta i marketingu, prvo u CEMI – Marketinškom istraživačkom centru, zatim od 1999. u GfK – Centru za istraživanje tržišta na mjestu voditeljice odjela robe široke potrošnje, a od 2016. u GfK Centru za istraživanje tržišta na poziciji Adriatic Client Group Lead, Consumer Goods & Retail. Danas Sunčica radi u istraživačkoj agenciji Valicon na poziciji Direktorice istraživanja.

Njezino radno iskustvo pokriva gotovo sva područja upravljanja različitim projektima kvalitativnih i kvantitativnih istraživanja. Odgovorna je za vođenje i koordinaciju tima te vođenje projekata podjednako prema krajnjim (business-to-customer) i poslovnim (business-to-business) korisnicima, a odgovorna je i za vođenje i koordinaciju međunarodnih projekata unutar tima. Regionalna je voditeljica klijenata (Key Account Manager) za područje robe široke potrošnje i trgovine.

Sunčica  kao predavač radi i na Zagrebačkoj školi Ekonomije i managementa. Od 2011. godine predaje predmet “Istraživanje tržišta” na preddiplomskom studiju na katedri za marketing i turizam, a od 2018. godine predaje na postdiplomskom MBA programu predmet “Istraživanje marketinga”.

Zajedno s Kristijanom Gregorićem, regionalnim direktorom i partnerom u Valiconu, govorit će na temuPOTROŠAČ DANAS: Digital vs Physical

Tin Klasić, Senior Facebook Client Solutions Manager, Httpool

Tin digitalnu karijeru započinje 2011.g. u digitalnoj agenciji gdje brusi zanat s velikim i malim klijentima kao campaign manager. Nakon prikupljenog iskustva i kraćeg izleta u freelance vode kreće raditi u Styriji, najvećoj hrvatskoj izdavačkoj kući, na većim i manjim digitalnim projektima Styrijinih brendova. Potom stječe iskustvo u Agrokoru na jednom od najvećih eCommerce projekata u Hrvatskoj, Abrakadabri, gdje vodi digitalni marketing.

Trenutno je zaposlen u Httpoolu, s primarnim fokusom na društvene platforme kao što su LinkedIn, Twitter, Snapchat. U zadnjih dvije godine se specijalizira za Facebook, kao Senior Facebook Client Solutions Manager. Njegova misija je pomoći klijentima da ostvare svoje poslovne ciljeve na Facebooku.

TEMA: USMJERENO OGLAŠAVANJE: Retail marketing powered by Facebook AI  

Trgovine, retail i u konačnici oglašivači se susreću s velikim izazovom u današnjem mobilnom svijetu gdje su brze, pravovremene i personalizirane informacije ključ informiranja korisnika. Na ovom predavanju možete saznati kako personalizirati komunikaciju s vašim korisnicima neovisno o tome gdje se oni nalazili, kako ostvariti komunikaciju i zadržati korisnika zainteresiranim te koji Facebook alati vam mogu pomoći da ostvarite svoje ciljeve i postojeće korisnike pretvorite u zadovoljne kupce.

Dalibor Sović, direktor Sektora Online prodaje, Konzum plus

4Dalibor Sović rođen je 1978. te kaže da to predstavlja najboljih 43 godine starosti. Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu,  mag. oec. Ekonomije – smjer marketing, ali od samih početaka karijere bavi se managementom i razvojem poslovanja. U Konzum dolazi 2007. na mjesto asistenta izvršnog direktora prodaje i nakon mjesec dana postaje voditelj online prodaje Konzuma. U tom trenutku Konzum online se sastojao od jedne prodavaonice u gradu Zagrebu i šestero zaposlenih.

Kroz cijelu karijeru Dalibor je vezan uz razvoj poslovanja i online business pa čak i kada je nakratko 2014. napustio tadašnji koncern Agrokora i bio dio globalne GS1 obitelji kroz ured GS1 Croatia. GS1 Croatia temelj svog rada bazira na automatizaciji procesa, jedinstvenoj identifikaciji te razmjeni podataka što je Daliboru bilo srodno pa je tamo bio zadužen za razvoj online usluga i marketing.

Godine 2016. vraća se u koncern na mjesto direktora online sektora koji iz godine u godinu postiže odlične rezultate te na stabilnim temeljima uspješno odolijeva svim izazovima kroz nedavnu pandemiju i povećani obujamaposla. Kroz njegovu karijeru u odrađivanju zadataka i fokusiranosti na poslu pomaže mu disciplina koju je stekao kao nekadašnji košarkaš i instruktoru fitnessa, a naglašava da mu je fizička aktivnost jako bitna tako da se u njegovu radnom tjednu uvijek nađe vremena i za odlazak na fitness ili u prirodu.

TEMA: KONZUM ONLINE TRGOVINA: Kvaliteta, konkurentnost, sigurnost i profitabilnost

Dalibor će kroz prezentaciju obraditi razvojni put Konzum internet prodaje od samih početaka do sadašnjeg trenutka te dati osvrt na modele operacija i ekosustave u kojima se Konzum Internet prodaja razvijala, s naglaskom na logističke procese i podizanje efikasnosti te utjecaja na korisnika, rad u okolnostima pandemije i prilagodbama te naposlijetku utjecaju na prodaju uz naznake oko toga šta nas čeka u budućnosti.

Nikola Škorić, osnivač i direktor, Electrocoin

Nikola Škorić je osnivač i direktor Electrocoina, hrvatske mjenjačnice kriptovaluta i kripto platnog procesora. Diplomirao je računarstvo na FER-u, i položio licencu za operatera reaktora. Nakon 7 godina iskustva u nuklearnoj industriji, 2014. godine je osnovao Electrocoin s ciljem omogućavanja jednostavnog, legalnog i profesionalnog trgovanja bitcoinom u Hrvatskoj. Kroz godine tvrtka je postala najveća kriptovalutna mjenjačnica u Hrvatskoj i svoje poslovanje proširila na cijelu Europsku uniju. Uz trgovanje virtualnim valutama omogućava i trgovcima primanje uplata u kriptovalutama dok njima na račun sjedaju kune. Electrocoin d.o.o. ima mnoge strateške partnere koji njihovu uslugu čine dostupnom u svim krajevima Hrvatske, pa su njihove mjenjačke usluge tako dostupne u 55 poslovnica Hrvatske pošte i 11 fizičkih mjenjačnica, a plaćanje kriptovalutama omogućavaju na nekoliko stotina platnih mjesta, uključujući i Tifonove benziske postaje i najveći hrvatski webshop bazaar.hr.

TEMA: PLAĆANJE KRIPTOVALUTAMA: Elektronička gotovina u svijetu cashlessa

Upotreba gotovine pod sve je većim pritiskom regulatora i politike, ali potrošači i dalje pokazuju snažan interes za plaćanje papirnatim novčanicama. U nekim zemljama gotovina je u potpunosti eliminirana, a u nekima plaćanje gotovinom ne jenjava, unatoč dostupnoj cashless tehnologiji. Kriptovalute funkcioniraju kao eletronička gotovina – križanac papirnatog novca u džepu i elektroničkog novca u banci. Mogu li kriptovalute zamijeniti papirnati novac kao sredstvo plaćanja za one koji nemaju želje novac držati u banci?

Gordan Smuđ, Regional Account Manager, Fortinet

Gordan Smuđ je Regionalni Account Manager u Fortinetu. Diplomirao je na Tehničkom Veleučilistu u Zagrebu i na Internacionalnoj poslovnoj školi Bled. Iskustvo u ICT industriji je stjecao u vodećim Hrvatskim i globalnim IT kompanijama. Povremeni je predavač na IT konferencijama, ali i tehničkim fakultetima u regiji i Hrvatskoj.

Početkom 2021. se pridružuje vodećoj globalnoj cybersecurity kompaniji – Fortinet na poziciji Regionalnog Account Managera. Zadužen je za širenje poslovanja s korisnicima u Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji, te za promoviranje cybersecurity projekata i rješenja iz Fortinet portfolia.

Fortinet (NASDAQ: FTNT) je globalna cybersecurity kompanija koja osigurava najveće svjetske kompanije, organizacije i poslove svojim state-of-the-art sigurnosnim rješenjima i omogućava svim svojim korisnicima zaštitu od cyber kriminala. S više od 500.000 korisnika i 700 patenata u industriji cyber sigurnosti, Fortinet se svrstava na poziciju globalnog lidera sigurnosnih rješenja u digitalnom svijetu.

TEMA: SIGURNOST I ZAŠTITA: Retail Cybersecurity Solutions

Retail industrija česta je meta cyber kriminalaca, a mnogi su trgovci bili žrtvama napada na sigurnosne podatke. Kako digitalne inovacije i potreba za pružanjem višekanalnih iskustava kupovine potiču transformaciju mreže, tako i maloprodajna kibernetska sigurnost postaje sve vitalnija i složenija. Rješenja za kibernetsku sigurnost u maloprodaji moraju pružiti centraliziranu vidljivost i upravljanje sigurnosnim uređajima bez žrtvovanja učinkovitosti i kvalitete korisničkog iskustva…

Luka Čiča, Key Account Executive, Infobip

Luka Čiča od 11 godina aktivnog rada u prodaji, već osam godina radi u Infobipu te je najveće iskustvo stekao u globalnoj B2B prodaji i upravljanju ključnim računima. Kao Key Account Executive za Europu, specijaliziran je za A2P razmjenu poruka i prodaju rješenja u oblaku, CPaaS, CCaaS i SaaS. Ranije je kao Senior Sales Manager pokrivao WECA (West East Central Afrika) regiju, gdje je pomogao s osnivanjem ureda u Nigeriji. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, pri katedri za organizaciju i menadžment. Osim prodaje, njegovo bogato iskustvo uključuje i rad u ljudskim resursima i marketingu.

TEMA: OMNICHANNEL KOMUNIKACIJA: Kako ubrzati maloprodaju pomoću omnichannel strategije

Digitalna transformacija ima kontinuiran utjecaj na retail industriju, no u zadnje vrijeme pandemija je ubrzala proces transformacije kako malih, tako i velikih tvrtki. Također je ukazala na mnoge nedostatke u komunikaciji sa kupcima i potrebu za poboljšanjem iskustva kupaca. Saznajte kako je Infobip pomogao brojnim brendovima širom svijeta u retail inustriji pojednostaviti kompleksnosti komunikacije s modernim kupcima.

Anamarija Burazin Eškinja, voditeljica Design studia, Sobočan

Anamaria Burazin Eškinja je voditeljica Design studia tvrtke Sobočan iz Murskog Središća koja se već 20 godina bavi dizajnom i opremanjem prodajnih i poslovnih prostora u Hrvatskoj i diljem svijeta. Anamaria je diplomirala produkt dizajn pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te se kroz desetogodišnje radno iskustvo specijalizirala u području dizajna interijera prodajnih prostora. Sa svojim timom kojeg čine dizajneri, arhitekti i građevinari do sada je realizirano više od 200 objekata raznih namjena. Kao prednost radu u proizvodnoj tvrtci, Anamaria ističe neposrednu suradnju s tehnolozima i mogućnost kontrole cjelokupnog procesa od ideje do realizacije.

TEMA: DINAMIČNA VREMENA: Fleksibilnost kao trend u retail designu

Živimo u dinamičnom i izazovnom vremenu koje zahtijeva brze prilagodbe na promjene, te je pred nama ogromna odgovornost kako u tome pomoći našim klijentima u maloprodaji. Kako potaknuti nova ulaganja u ovim nesigurnim vremenima te kako zadovoljiti sve veće želje i potrebe kupaca uz ograničene mogućnosti stvarajući istovremeno dizajn koji je uvijek u korak s vremenom?

Davorka Biondić Vince, vlasnica i direktorica, BIONDI consulting & education

Davorka Biondić Vince, vlasnica i direktorica “BIONDI consulting & education“, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, te se usavršavala na poslovnim školama u Njemačkoj za područje managementa i poslovnog pregovaranja: MMCT (Hannover), HAUFE Akademie (Bitzfeld), COMMAX Consulting AG (München), GABLER Management Institut (Wiesbaden).

Predavačica je poslovnog pregovaranja u Zagrebačkom inovacijskom centru, u Visokoj školi za management ASPIRA i Razvojnog agenciji grada Dubrovnika. Ima bogato 30-godišnje iskustvo na menadžerskim pozicijama u njemačkim i austrijskim  trgovačkim lancima, a 11 godina je bila članica Uprave za nabavu i prokuristica u njemačkom trgovačkom lancu Kaufland.

Samostalno je vodila više od 10.000 pregovora s domaćim i internacionalnim partnerima i bila odgovorna za nabavnu vrijednost robe od 200 milijuna eura. Autorica je knjige “Kako uspješno pregovarati” te dobitnica nagrade Međunarodnog ekonomskog foruma za doprinos u poduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Europi “Stvaratelji za stoljeća“

TEMA: MAGNETNA (INTER)AKCIJA: Upravljanje odnosom i emocijama u pregovorima  

Samo 5% pregovarača zna da su u pregovorima ključne tri emocije! Samo 5% pregovarača poznaje vještinu asertivne komunikacije i upravljanja vlastitim emocijama. To je sposobnost izražavanja mišljenja, prava, želja, potreba, emocija bez osjećaja anksioznosti i osjećaja krivnje kroz poštivanje drugih osoba i samoga sebe. Asertivnost je socijalna sposobnost, operativni model koji nam omogućuje da pregovaramo s drugima na efikasan način…