Govornici / Esplanade / Rujan 2022.

Melanie Seier Larsen, Boston Consulting Group (BCG)

Melanie Seier Larsen je Izvršna direktorica i Partner u Boston Consulting Group (BCG), vodećoj međunarodnoj menadžment konzalting kompaniji. Melanie ima preko 18 godina iskustva u menadžment konzaltingu s primarnim industrijskim fokusom na Robu široke potrošnje (Consumer practice) i Retail industriju, te na teme koje se tiču Razvoja ljudi & Organizacija u Europi i globalno te je isto dio EMESA Consumer practice vodstva. Melanie je član Nadzornog odbora Udruženja Menadžera od 2008. godine te je bila Predsjednica Ženskog Udruženja Menadžera od 2014-2020. godine. Prepoznata je kao jedan od najaktivnijih zagovornika za jaču ulogu žena u društvu te ravnopravnost spolova u donošenju odluka. Primila je u 2019. nagradu Artemida uručenu od Udruženja Menadžera u Sloveniji, najvrjedniju nagradu za žene u poslu u Sloveniji. U veljači 2020. godine, Melanie je također nagrađena kao “Exceptional Woman of Excellence” od strane Women Economic Foruma u Ljubljani.

TEMA: PREGLED: Globalni trendovi, lokalni izazovi

Melanie Seier Larsen, Izvršna direktorica i Partner, i Lucija Vidiš Roić, Project Leader u kompaniji BCG, prezentirat će najnovije trendove u retailu kako ih vidi BCG. Budući da je za nama turbulentno razdoblje naglasak će biti na sve većoj ulozi tehnologije. Provest će nas kroz promjene koje nam je donijela pandemija te predviđanja koje će od promjena ostati, a koje će nestati u narednom razdoblju. Najviše promjena će biti oko formata trgovina, prilagodbe novim zahtjevima kupaca te korištenja tehnologije u pružanju najbolje usluge. Dodatno, pružit će i pogled na lokalne izazove s kojima se susreću kompanije u ovoj regiji te primjere onih koje su uspješno odgovorile na te izazove.

 

Lucija Vidiš Roić, Boston Consulting Group (BCG)

Lucija Vidiš Roić je Project Leader u Boston Consulting Group (BCG), vodećoj međunarodnoj menadžment konzalting kompaniji, te je član globalnog tima za Robu široke potrošnje. Lucija ima preko 10 godina iskustva u menadžment konzaltingu s naglaskom na industriju Robe široke potrošnje (Consumer practice) i Retail industriju, te na teme koje se tiču razvoja poslovne strategije, pronalaska novih izvora rasta, transformacije te unaprjeđenja operativnih aktivnosti. Najviše ju ispunjava rad s ljudima te postavljeni izazovi koji se tiču promjena korporativne kulture te transformacije uhodanih načina rada. Neki od njenih posljednjih projekata uključuju izradu i implementaciju petogodišnje strategije za vodeću prehrambenu kompanije u Jugoistočnoj Europi te uspostavljanje personalizirane digitalne strategije za međunarodnog industrijskog proizvođača. Prije konzaltinga diplomirala je sa summa cum laude na Ekononskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala s pohvalom Strateški menadžment u Londonu.

TEMA: PREGLED: Globalni trendovi, lokalni izazovi

Lucija Vidiš Roić, Project Leader i Melanie Seier Larsen, Izvršna direktorica i Partner u BCG-u prezentirat će najnovije trendove u retailu kako ih vidi BCG. Budući da je za nama turbulentno razdoblje naglasak će biti na sve većoj ulozi tehnologije. Provest će nas kroz promjene koje nam je donijela pandemija te predviđanja koje će od promjena ostati, a koje će nestati u narednom razdoblju. Najviše promjena će biti oko formata trgovina, prilagodbe novim zahtjevima kupaca te korištenja tehnologije u pružanju najbolje usluge. Dodatno, pružit će i pogled na lokalne izazove s kojima se susreću kompanije u ovoj regiji te primjere onih koje su uspješno odgovorile na te izazove.

Slađana Bastašić, Atlantic Grupa

Slađana Bastašić pridružila se Atlantic Grupi početkom 2020. godine na poziciji glavne direktorice Strateškog distribucijskog područja Hrvatska. Odgovorna je za daljnje jačanje distributivne izvrsnosti i održivi rast prodaje robnih marki Atlantic Grupe te preko 70 internacionalnih i regionalnih robnih marki na hrvatskom tržištu. Svoj profesionalni razvoj započela je u GfK – agenciji za istraživanje tržišta, a od 2006. do dolaska u Atlantic Grupu radila je u Coca-Coli HBC na pozicijama upravljanja kategorijama proizvoda, operativne prodaje, prodaje ključnim kupcima, te komercijalne izvrsnosti za tržišta Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

TEMA: NOVA REALNOST: Poslovanje i prilagodba u doba krize

Slađana će kroz predavanje govoriti o brizi za zdravlje i sigurnosti zaposlenika, te pomaganju lokalnoj zajednici u kriznim vremenima kao prioritetu kompanije. Govorit će o agilnosti, fleksibilnosti i brzoj prilagodbi organizacije poslovanja i modelima rada u novim okolnostima te o kontinuitetu ulaganja i održavanju pune zaposlenosti kao preduvjetu održivosti i daljnjeg rasta poslovanja…

Dijana Kladar, Vision Compliance

Dijana Kladar, Chief Executive Officer u tvrtki Vision Compliance, odvjetnica je s dugogodišnjim i raznolikim iskustvom rada u odvjetništvu, uz užu specijalizaciju na područjima zaštite osobnih podataka, prava potrošača, retaila te life sciences (lijekovi, medicinski proizvodi). Svojim radom u izvršnom odboru eCommerce Hrvatska svakodnevno daje doprinos razvoju elektroničkog poslovanja i razvoju digitalnih tehnologija (AI, app za platni promet, digitalni marketing i sl.). Pored navedenog, iza sebe ima iskustvo rada kao član zakonodavne radne skupine za izradu Zakona o zaštiti potrošača pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, te Zakona o provedbi GDPR-a pri Ministarstvu pravosuđa i uprave. S obzirom na područje rada, Dijana ima bogato iskustvo zastupanja trgovaca u sporovima pred inspekcijom i sudovima te u postupcima spajanja i preuzimanja multinacionalnih kompanija, malih i srednih poduzetnika.

TEMA: ZAŠTITA POTROŠAČA: (Nova) zakonska pravila za marketing

Postoji cijeli niz pravila koja postavljaju granice i okvire za oglašavanje. Sama pravila mogu iznenaditi jer se u praksi redovito radi upravo suprotno od onoga što pravila nalažu. Stoga i ne čudi da se u inspekcijskim nadzorima upravo u području oglašavanja najčešće dijagnosticiraju pogreške; sve je više potrebna edukacija marketinga i prodaje po tom pitanju. Pogreške se događaju u vidu korištenja pogrešnih termina (kao što su akcija, rasprodaja, međusezonsko sniženje), ali i grafičkih prikaza koji ostavljaju krivi dojam (do 70%). Novi Zakon o zaštiti potrošača donio je od 28. svibnja nova (dodatna) pravila, a i nove kazne za pogreške u tom pogledu pa vas sada neznanje po tom pitanju može koštati do 200.000,00 kuna.

 

Davor Katalinić, Megatrend poslovna rješenja

Davor Katalinić je ekspert za modernu trgovinu s bogatim internacionalnim iskustvom na vodećim pozicijama s direktnom operativnom odgovornošću u velikim trgovačkim lancima. Stručnjak je za nabavu, category management i razvoj privatnih robnih marki.

TEMA: POSLOVNO UPRAVLJANJE: Digitalizacija operativnog poslovanja u maloprodaji

Trgovina je oduvijek bila jedna od najdinamičnijih industrija uopće, a s pojavom internetskih trgovina i njihovim nezaustavljivim rastom posljednjih godina, sve je, naravno, postalo još dinamičnije. Današnji moderni trgovački lanci sa stacionarnim trgovinama prihvatili su činjenicu da je kupac “razmažen” intenzivnom komunikacijom s web-trgovinama, pa su i sami zaronili u digitalizaciju s jedne strane te pojačano i višekanalno komuniciraju s kupcima, a s druge strane dodatno su modernizirali svoje informacijske sustave. No važno pitanje koje se postavlja, a vezano je uz mogućnosti koje se digitalizacijom otvaraju  – jesu li nešto promijenili u načinu kojim upravljaju svojom maloprodajnom mrežom, tj. vode li i dalje operacije u maloprodaji, odnosno svoj core business kao i do sada? Davor će predavanje održati zajedno s Ninom Baković, kozultanticom s više od 15 godina radnog iskustva u organizaciji poslovanja veletrgovine (prodaja, nabava, računovodstvo, financije, kadrovska služba i razni logistički procesi).

Nina Baković, Megatrend poslovna rješenja

Nina Baković kozultantica je s više od 15 godina radnog iskustva u organizaciji poslovanja veletrgovine (prodaja, nabava, računovodstvo, financije, kadrovska služba i razni logistički procesi).

TEMA: POSLOVNO UPRAVLJANJE: Digitalizacija operativnog poslovanja u maloprodaji

Trgovina je oduvijek bila jedna od najdinamičnijih industrija uopće, a s pojavom internetskih trgovina i njihovim nezaustavljivim rastom posljednjih godina, sve je, naravno, postalo još dinamičnije. Današnji moderni trgovački lanci sa stacionarnim trgovinama prihvatili su činjenicu da je kupac “razmažen” intenzivnom komunikacijom s web-trgovinama, pa su i sami zaronili u digitalizaciju s jedne strane te pojačano i višekanalno komuniciraju s kupcima, a s druge strane dodatno su modernizirali svoje informacijske sustave. No važno pitanje koje se postavlja, a vezano je uz mogućnosti koje se digitalizacijom otvaraju  – jesu li nešto promijenili u načinu kojim upravljaju svojom maloprodajnom mrežom, tj. vode li i dalje operacije u maloprodaji, odnosno svoj core business kao i do sada? Nina će predavanje održati zajedno s Davorom Katalinićem, ekspertom za modernu trgovinu s bogatim internacionalnim iskustvom na vodećim pozicijama s direktnom operativnom odgovornošću u velikim trgovačkim lancima i stručnjakom za nabavu, category management i razvoj privatnih robnih marki.

Danijel Bićanić, Bićanić Consulting

Danijel Bićanić, prodajni trener i konzultant, vlasnik tvrtke Bićanić Consulting u svijet prodajne edukacije ušao je prije 17 godina, a od 2007. godine i osnivanjem Bićanić Consultinga specijalizira se za područje B2B prodajne edukacije. Kroz godine je educirao više tisuća prodavača i održao 1700 treninga. Kao trener radi u Hrvatskoj i regiji te Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji. U sektoru FMCG-a radio je i radi za Jamnicu, Badel, Binvest, Roto dinamic…

TEMA: UMIJEĆE MOGUĆEG: Kako ‘ne’ pretvoriti u ‘da’

Danas više nego ikad prodavači se susreću s “refleksnim” odbijanjem. Kupci su naime prezasićeni pokušajima prodaje od strane mnoštva prodavača. Istaknuti se u tom “moru” prvi je zadatak svakog prodajnog profesionalca. Tijekom predavanja će biti objašnjeno koje sve mogućnosti razlikovanja motiviranom prodavaču ili prodavačici stoje na raspolaganju.


 

Ivanka Mabić Gagić, httpool

Ivanka Mabić Gagić, Managing Director u tvrtki httpool, diplomirala je organizaciju i menadžment na Ekonomskom fakultetu te trenutno pohađa IEDC; MBA na Bled School of Management. Izvršna je direktorica Httpool Hrvatska, službenog partnera vodećih medijskih platformi kao što su Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat, Spotify. Svoje bogato iskustvo stekla je u agenciji Bruketa&Žinić&Grey gdje je na poziciji direktorice međunarodnog poslovanja vodila neke od najvećih agencijskih klijenata kao i internih projekata. Ivanka je certificirana AOEC i Search Inside Yourself Leadership Institute izvršna trenerica te je posvećena je dijeljenju najboljih praksi za leadership development.

TEMA: NOVE TEHNOLOGIJE: VR i AR – budućnost oglašavanja na društvenim mrežama

Kupovina je višeosjetilno iskustvo i na kupčevu percepciju proizvoda snažno utječu taktilno i osjetilno iskustvo, pa tako rješenja proširene stvarnosti i virtualne stvarnosti uvelike poboljšavaju angažman i uključenost korisnika. Proširena stvarnost može pomoći kupcima u navigaciji proizvoda kao da su u samoj trgovini i to sve iz udobnosti svojih domova. Također, kupci mogu dobiti detaljne informacije gledajući proizvod kao što bi to činili u trgovini koristeći tehnologiju virtualne i proširene stvarnosti. Saznajte više o tome na predavanju Ivanke Mabić Gagić, koja će na primjeru platformi koje Httpool zastupa dati detaljniji uvid u Virtual reality i Augmented reality mogućnosti oglašavanja.

Josip Muller, EZYA Adriatic

Josip Muller, vlasnik i CEO tvrtke EZYA Adriatic, ima više od 20 godina iskustva u industriji robe široke potrošnje i to na na brojnim managerskim pozicijama u internacionalnim korporacijama kao što su Coca-Cola, Procter & Gamble i Johnson & Johnson. Najduže je radio u tvrtki Johnson & Johnson (preko 16 godina), gdje je naposljetku bio zadužen za Consumer i OTC divizije poslovanja tvrtke u regiji jugoistočne Evrope. Napisao je knjigu iz CRM-a (područja na kojem je i doktorirao), te jedinu hrvatsku knjigu iz Category managementa. Nakon dugogodišnje uspješne korporativne karijere, pokrenuo je hrvatski start up EZYA Adriatic, koji je na hrvatsko tržište lansirao aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom 33%. Riječ je o novom i brzorastućem mediju za oglašavanje promocija i akcijskih ponuda u maloprodaji, koji ima aspiraciju u potpunosti promijeniti dosadašnji način komunikacije promocija prema kupcima te ga učiniti puno efikasnijim, personaliziranim i ekološki prihvatljivim.

TEMA: APLIKACIJA 33%: Unaprijedite efikasnost promocija u maloprodaji!  

Prema većini istraživanja, više od 50% svih promocija koje se realiziraju u maloprodaji su neisplative te ne donose željeni povrat niti efekt. Također i komunikacija akcijskih ponuda je sve samo ne optimalna. Još uvijek u brojnim se zemljama tiskaju ogromne količine promo letaka i kataloga, pa tako i u jednoj razvijenoj Njemačkoj – prosječno njemačko kućanstvo zaprimi 33 kilograma promotivnih letaka godišnje u svoj poštanski sandučić. Uz značajno povećane cijene papira i distribucije, te nemogućnost kvalitetnog kontroliranja gdje takvi letci i katalozi završavaju, trenutni model komunikacije akcijskih ponuda postaje sve više upitan. S druge pak strane niti pojedinačne digitalne aplikacije maloprodajnih lanaca nisu rješenje, jer ljudi na svojim mobilnim uređajima ne koriste aktivno više od nekoliko digitalnih aplikacija te također 99% kupaca preferira imati akcijsku ponudu na jednome mjestu. Upravo je zato lansirana aplikacija 33% koja kao medij i platforma aspirira način komunikacije promotivnih akcija u maloprodaji te ih čini potpuno personaliziranim i prilagođenim potrebama korisnika tj. kupaca u maloprodaji. Zašto kreatori ove digitalne aplikacije smatraju da će upravo ovakvom platformom unaprijediti komunikaciju promotivnih prodaja u maloprodaji te potom u budućnosti i pomoći maloprodajnim lancima da učine svoje promotivne akcije efikasnijim i relevantnijim za ciljane kupce – saznat ćete na ovom predavanju.